lauantai 12. marraskuuta 2016

Matkakooste

Muutaman päivän levättyämme olemme jo jollain lailla palautuneet reilun viikon ajomatkasta seitsemän valtion halki tähän kahdeksanteen. Saksa ( yöpymiset Lyypekissä, Dresdenissä ja Nurnbergissä), Itävalta, Lichtenstein, Sveitsi (yö Churissa), Italia (yö San Remossa), Monaco, Ranska, Espanja (yöpymiset Figuresissa ja jossain Alicanten lähellä). Auton mittariin kertyi kotoa noin 3900 kilometriä. Pisin päivämatka oli 738 km ja lyhin 343 km. Diesel oli halvimmillaan 0,93 e/l Espanjassa, kalleimmillaan 1,59 Sveitsissä. Hotelliyöt maksoivat 40 -126 e (ääripäät samoin Espanja-Sveitsi), osa ilman aamiaista, välillä jopa erittäin hyvä gluteenitonkin aamiainen. Hotellin varasimme yleensä vasta samana päivänä muutama tunti ennen saapumista. Booking.com toimi hienosti. 

Parhaat maisemat mielestämme olivat Sveitsin Alpeilla ja Välimeren rannikolla niin Italiassa, Ranskassa kuin täällä Espanjassakin. Ja Espanjan vuoristo alkaen pohjoisesta Pyreneiltä tänne Andalusian Sierra Nevadaan hurmaa aina, varsinkin meidät Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan kasvatit. Huonoin ajosää oli Saksassa; ensin vesisadetta, sitten räntää ja lunta. Mutta Välimeren rannikolle saapuminen oli kuin toinen maailma auringonpaisteineen. Ranskassa oli tosin erittäin tuulista. Ja tietulleja tuhkatiheään, koska halusimme ajaa maan läpi nopeasti ja valitsimme rannikon pikkuteiden tilalle moottoritiet. Ranskan läpi ajamisesta kertyi maksuja liki 47 euroa eli noin 10 euroa sadalta kilometriltä. Espanjan puolella maksoimme ainoastaan muutaman euron maksun, ja loppumatkan ajoimme maksuttomia moottoriteitä. Koko matkan aikana kaikenmoisiin maksuihin tien päällä kului yli sata euroa (mm. Sveitsin läpi ajaminen vaati yhden euron tarran ja Itävallan puolestaan noin 47 euroa!).  Tässä näyte ranskalaisten tietullipisteeltä:


Matkanteko ei siis paljoa hidastunut näiden tietullien vuoksi, sillä kuten kuvasta näkyy, rinnakkain oli melko monta kaistaa lippu/maksupisteelle. Tuli kuitenkin mieleen, että kyllä meillä Suomessa ajaminen on silti mukavempaa, kun ei tarvitse erikseen maksella siitä. No, verot tietysti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti